Loading...
Diskusprolaps 2019-10-02T12:49:17+02:00

Diskusprolaps

Diskusprolaps optræder oftest i lænden, mindre hyppigt i nakken og sjældent i brysthvirvelsøjlen. Et menneske med en diskusprolaps har ikke nødvendigvis smerter. Faktisk har 40% af befolkningen over 40 år diskusprolaps uden at mærke noget til det og i 75 års alderen gælder det samme for 80%. Man kan altså godt have rygsmerter og diskusprolaps uden at smerterne stammer fra diskusprolapsen.

Symptomer

Imellem ryghvirvlerne er der en støddæmpende bruskskive også kaldet diskus. Denne er opbygget af en hård ydre skal, der omgiver en indre blød kerne. Ved en diskusprolaps er den bløde kerne trængt ud igennem en revne i den hårde skal. Derved kan den afklemme en eller flere nerver i ryggen. Ved afklemning vil smerterne kunne mærkes i arme eller ben alt efter om der er tale om en diskusprolaps i hhv. nakke eller lænd. Symptomerne er typisk snurrende/ sovende og til tider jagende fornemmelse og kan være meget stærke. Der kan også i nogle tilfælde opleves nedsat kraft til muskulaturen.

Forløb

Smerterne vil typisk blive bedre i løbet af den første uge eller to, og de fleste vil opleve markant bedring gennem de første 3 måneder. Hos 4 ud af 10 vil smerterne være helt væk efter 3 måneder, men nogle vil opleve gener i mere end 1 år. For langt de fleste er de langvarige gener milde, og de vil ikke forhindre, at du kan genoptage dine almindelige aktiviteter og dit arbejde. Langt de fleste skal ikke opereres for diskusprolaps. Operation overvejes kun, hvis du stadig har markante smerter eller ikke er godt på vej til at genoptage dine almindelige aktiviteter eller dit arbejde efter 8-12 uger

Behandling

En diskusprolaps heler ligesom et sår. Derfor er tid til naturlig heling vigtig, for at du kan blive rask. Første led i behandlingen er rådgivning om, hvad du kan gøre for, at smerterne ikke skal være for voldsomme. Det kan blandt andet omfatte aflastende stillinger, lindrende bevægelser og smertestillende medicin. Kiropraktoren vil vurdere, om du kan have gavn af øvelser eller manuel behandling af led og muskler i din ryg. Behandlingen fjerner ikke diskusprolapsen men kan lindre symptomerne og hjælpe dig til bedre at kunne bevæge dig, mens den naturlige heling foregår. Når den værste irritation af nerven er ovre, har du muligvis brug for hjælp til gradvist at genoptræne din ryg.

Her i klinikken findes behandlingsforløb til både diskusprolaps i nakke og i lænd, hvor vi kommunikere med egen læge, behandler og monitorere symptomer, og disse forløb giver faktisk et større tilskud fra sygesikringen.